Interview: Når Pauline står på en scene, føler hun sig mindre alene med sine følelser

Foto: Morten Rygaard

Det er under et år siden, at danske Pauline stod på en scene for første gang. Lørdag eftermiddag samlede hun publikum i Teltscenen om livets helt store følelser.

Det er måske ikke alle, der kender danske Pauline endnu, men de fleste har med største sandsynlighed hørt hendes stemme før. Med numrene ”Ny Og Næ” og ”Noget For Nogen” er hun strøget ind på de danske radiobølger og har i en periode været den mest spillede artist i dansk radio.

Når Pauline skriver sange, skriver hun om nogle af de tanker og følelser, som kan være de sværeste at sætte ord på, på trods af, at de er universelle for os alle. Vi mødte hende til en snak om inspiration, sangskrivning og hendes nye kapitel som liveartist efter en medrivende koncert på Teltscenen.

Og hvad skal man så vide om Pauline og hendes musik, hvis man er en af dem, der ikke kender hende endnu?

”Jeg kan bare sindssygt godt lide at rime,” svarer Pauline selv på det spørgsmål. ”Jeg kan bare godt lide at skrive. Og så har jeg fundet ud af, at det, jeg har gået og skrevet hele mit liv, det faktisk var musik.”

Pauline har på kort tid skabt sig sin helt egen lyd og et tekstunivers, der er genkendeligt. Man er ganske enkelt ikke i tvivl om, at det er Pauline, man lytter til, når hendes charmerende og karakteristiske popsange flyder ud af højtalerne og gør eksistentielle tanker om det at være menneske håndgribelige for de fleste.

At skrive sange er ligesom at smage en sovs til.
”Jeg tror, at sangskrivning er min måde at bearbejde følelser på. I virkeligheden tror jeg, det er en coping-mekanisme. Jeg prøver at tale mine følelser ud af min krop og finde nogle svar.”

Paulines sange udspringer netop af følelserne – og en nysgerrighed efter at forstå dem: ”Når jeg ser et eller andet, som jeg kan mærke rører mig, så prøver jeg at finde ud af, hvad det er. Hvad var det, jeg følte?”

”Det er ligesom at smage en sovs til. Jeg kan mærke, hvis jeg ikke rammer den rigtigt. Hvis den ikke smager rigtigt. Og så må jeg give op og lade den ligge og prøve igen senere. Men når den så er der, så kan man mærke det med det samme. Så er det ligesom en pære, der lyser op – sådan ’yes, jeg ramte den lige i røven’!”

Pauline fremhæver selv en sangtekst fra ”Når Jeg Dør”, som hun har skrevet fra sin mor til sig selv, som et eksempel på en af de gange, hvor musiksovsen bare smagte helt rigtigt:

Du skal ikke græde, når jeg dør. Når jeg skal, når jeg skal, er jeg klar. Du skal ikke græde, når jeg dør, for jeg tog det med alt, hvad det var.

Fra radiofrekvenser til festivalscener
2022 har på mange måder været et specielt festivalår, og for artister som Pauline, som har fået sit gennembrud i løbet af pandemien, har det været ekstra specielt. For mens mange har sunget og nynnet med på Paulines tekster, siden ”Ny Og Næ” strøg ind som P3s Uundgåelige i april sidste år, er det de færreste, der har haft muligheden for at opleve hende live på en scene – altså lige indtil nu.

Efter at have udgivet tre sange, og senest singlen ”SOMMER I DECEMBER” med Burhan G, er det vildt for Pauline og hendes band endelig at kunne opleve en festivalsommer med flere livekoncerter på store scener.

”Det er en stejl læringskurve! Jeg stod på en scene for første gang for under et år siden og havde aldrig nogensinde set mig selv som sanger eller performer eller noget som helst,” fortæller hun.

”Så det var rimeligt grænseoverskridende bare at gå derind og sige de her ting til så mange mennesker. Men ja, jeg synes, vi vokser med opgaven,” konstaterer hun og understreger betydningen af at være omringet af sine rigtig gode venner i bandet, som hun kan dele eventyret med.

På scenen føler Pauline sig meget mindre alene med sine følelser: ”Hvis der bare står tre dernede og tænker ’fucking også mig!’, så har vi lige skabt noget sammen, der var okay. Noget, der var til at være i og til at leve med – og det er fedt.”

Er der noget, du gerne vil sige til 48.000 musikfans på Tinderbox?
”Jeg har selv været pissedårlig til det, men dyrk det danske vækstlag,” svarer Pauline uden at tøve. ”Der er simpelthen så mange megadygtige kunstnere derude. Gå ud og find dem, for de står der bare, og de vil så gerne finde dig!”

Tjek Pauline ud på Instagram og lyt til hendes musik på Spotify.